ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир

Мен политици също са ме обиждали, не съм им искал извинение, заяви Денков

България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи. Това отбелязва премиерът Николай Денков в обръщение по повод две години от началото на войната в Украйна, разпространено от правителствената информационна служба.

На тази дата, точно преди две години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна, припомня премиерът. “Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят.”

Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин – опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Всичко това с отвратителната цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена.

“С действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави”, отбелязва Денков. Но независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България, категоричен е премиерът Денков.

“Нашата страна отдавна направи своя избор – да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден. Днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна – жертвата на тази агресия”, посочва Никорай Денков.

България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна

в началото на войната. Денков изтъква, че ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. “Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна.”

Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ, заявява премиерът Николай Денков.

Цветовете на украинския флаг ще осветят Министерския съвет по повод втората годишнина 

от войната на Русия срещу Украйна и десетата годишнина от анексирането на полуостров Крим. Инициативата е на министъра на отбраната Тодор Тагарев и е подкрепена от министър-председателя акад. Николай Денков.

Сградата Министерския съвет, откъм Ларгото и Президентството, ще бъде осветена в цветовете на знамето на Украйна от 18:00 до 24:00 тази събота, 24 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст