ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС трябва да покаже тежестта си на фона на властовите недоразумения и “ротации” на управляващите

ДПС конференция съпредседатели

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат тест за реформиране и готовност за участие в политическия живот на България и в европейския парламент. Всички знаем, че на евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации“ на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата “2 в 1” може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици. Това се посочва в обръщение на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган към делегатите от XI-та Национална конференция на ДПС. 

Живеем в сложно, много динамично и непредвидимо геополитическо време, каза той. И обърна внимание на това, че НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. “Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва. Но оставят в душите на близките си желание за мъст и омраза към причинителите на тяхната болка. Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития…”, посочва Доган. 

И допълва, че не е без значение да отбележим, че и двете войни са братоубийствени! Според Доган, забележително е, че легитимните представители, които съблюдават световния ред, все още не могат да намерят “приемливо решение” за стопиране на тази човешка трагедия, която предизвиква и огромна хуманитарна катастрофа. “Тази картина е част от образа на нашата цивилизация през 20-те години на XXI век”, посочва Доган.

В своето обръщение към делегатите той обърна внимание към три въпроса. Първо, евентуалните промени в НАТО и проблемът за сигурността на Европа, второ – предизвикателствата, свързани с предстоящите избори за европейски парламент, и трето – смисълът на идеята за двама председатели на ДПС в актуалния контекст.

Според него, в следващия европейски парламент много често ще се говори за „национална идентичност“, „национален суверенитет“ и за „национални интереси“… Ако в САЩ изолационизма вземе превес във външната й политика, пронационалистическите партии в Европа ще се очертаят като естествени политически партньори на консерваторите. Затова, отбелязва Доган, тази възможна политическа перспектива поставя под въпрос сегашния статут и профил на ЕС, както и неговата цялост.

Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения,

затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения, посочи почетният председател на ДПС. “Когато това не е възможно поради наложителна оперативност за едно или друго действие или позиция, двамата председатели решават на тяхна отговорност какво да предприемат”. По думите му, съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство в различни европейски страни, включително и в България. А тази формула включва както еднопартийни, така и коалиционни формати.

В конкретния случай, идеята за двама председатели на ДПС има три основни причини, отбелязва Ахмет Доган. “Първо, това е борбата за спазване и защита на нашите права и свободи, благодарение на което ние сме това, което сме в България и в европейското политическо пространство, е неизменен стратегически приоритет на ДПС”. Като втора причина за промяната във формата на упрвлаение на партията, Доган посочва  разширяващият се през последните години електорален периметър на ДПС, което предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство. 

Като трета причина за промените в ДПС се посочва нуждата партията да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

Доган е категорчен, че ако този постоянен ангажимент към избирателите не се превърне в приоритет за ДПС, “перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна”.

“Поради тези важни съображения, предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията”, завърши обръщението си Ахмет Доган.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст