Изпълнението на критерия за инфлацията през 2024 г. ни отваря вратата към еврозоната

Асен Василев еврозона

“Вървим по план за еврото. Вчера имахме среща с Кристин Лагард – председател на Европейската централна банка, с Паскал Донахю, който е председател на Еврогрупата, с двамата комисари Паоло Джентилони и Валдис Домбровскис. Всички прогнози – и на ЕК, и на ЕЦБ показват, че последният критерий, който не сме изпълнили – за инфлацията, ще бъде изпълнен през 2024 г., което отваря на членство през 2025 г.” Това отбеляза министърът на финансите след неформалното заседание на съвета на финансовите министри на ЕС (ЕКОФИН) в Гент, Белгия. В срещата участва и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

По време на разговорите беше отчетен напредъкът на страната ни в подготовката за присъединяването. България е изпълнила три от четирите критерия, като остава само този за инфлацията.

Финансовият министър обаче добави, че

влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство.

“Цялата законодателна програма вече е приета, тоест нямаме законодателни спънки оттук-нататък. Остава само законът за приемане на еврото, който в момента е в консултация с ЕК и ЕЦБ“, посочва Василев. 

По думите на финансовия министър, този документ чисто технически регулира процеса на превалутиране. Но, според Асен Василев, въпреки това, за да може да се запази дефицитът – миналата година завършихме с 2.2%, тази година пак сме в критериите, за да може да продължим финансовата политика и интензивната работа по въвеждане на еврото, е необходима политическа стабилност. 

Финансовият министър уточни, че тази година прогнозите на ЕЦБ и на ЕК са средногодишната инфлация да бъде около 3 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст