ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световни банки призоваха за правни принципи при конфискуване на руски активи

конкуренция пари ръце сделки конфискуване продажба износ

Международните банки призоваха правителството на Обединеното кралство да установи законови насоки преди да започне конфискацията на замразените активи на Русия, съобщава Bloomberg. Те предупреждават, че в противен случай съществуват рискове от шок за световната финансова система.

Събеседниците на агенцията са коментирали, че политическите решения трябва да бъдат превърнати в международно координирани мерки, които гарантират законността на изземването на активи. Неспазването на това според тях, може да навреди на Лондон като финансов център. Приоритет за банките ще бъде някаква форма на правна защита или компенсация за действия, предприети срещу Русия.

Според Bloomberg, намирането на начин за оптимално използване на руски активи ще изисква международно сътрудничество, както и участието и съгласието на Съединените щати. Основната координационна работа ще бъде поверена на страните от Г-7, е казал събеседник на агенцията. Много банки посочват, че най-добрият вариант е да се използват приходите от активите, а не тяхното изземане.

На 1 февруари Европейският съвет подкрепи предложението на Европейската комисия приходите от замразени руски активи да се използват за финансиране на помощта за Украйна. На 12 февруари Европейският съвет одобри регламент, който определя законодателната рамка за използването на печалбите от активите на Банката на Русия. 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия планира да използва приходите от активи за производството на оръжия за Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст