ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Беларус гласуват за депутати и местни съвети

Избори 2022 беларус

В Беларус отвориха секциите за изборите на депутати в долната камара на парламента – Камарата на представителите, и местни съвети, съобщават световните медии.

За пръв път в Беларус тези избори се проведат в един ден за гласуване. Предварителното гласуване започна на 20 февруари и продължи до 24 февруари, включително, като избирателната активност за този период беше 41.71 процента.

Очаква се да бъдат избрани 12 514 депутати от местните съвети и 110 депутати от долната камара на парламента с мандат от пет години.

Избирателните секции в Беларус ще бъдат отворени от 7:00 часа до 19:00 часа. Създадени са общо 5411 секции в цялата страна. Право на глас имат над 6.9 милиона души. 

Законът предоставя и възможност за гласуване у дома по здравословни причини и други уважителни причини. За това желание секционната избирателна комисия трябва да бъде уведомена устно или писмено. Избирателите могат да гласуват и в санаториуми, болници, почивни домове и други временни места.

Близо 300 чуждестранни наблюдатели ще има за изборите. През януари стана известно, че Минск е отказал да покани наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на парламентарните избори. Съобщава се също, че арменски представители не са дошли като наблюдатели.

От 1994 година страната се управлява от президента Александър Лукашенко, който в момента на 69 години. През август 2020 г. той отново беше обявен за победител в президентските избори. Тогава от опозицията за поста се кандидатира Светлана Тихановска, но беше принудена да напусне страната.

Закондателната власт в Беларус се осъществява от двукамерен парламент – Народното събрание:

Долна камара – Камарата на представителите, и Горна камара – Съвет на републиката. Народното събрание е създадено през 1996 година вследствие на измененията в Конституцията (правомощията на Върховния съвет на Република Беларус са прекратени). Мандатът на Народното събрание е 4 години.

Избирането на депутатите се осъществява, чрез тайно гласуване. И изборите се провеждат в едномандатни избирателни райони. 

Основните правомощия на Камарата на представителите са: разглеждане и приемане на законопроекти; назначаване на президентски избори; даване съгласие на президента за назначаването на министър-председател; изразяване на вот на недоверие към правителството и повдигане на обвинения срещу президента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст