ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изходът от войната в Украйна може да бъде решен през следващите месеци, смята Борел

Жозеп Борел украйна печалби отбраната

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел смята, че изходът от войната в Украйна може да бъде решен през следващите месеци, така че Брюксел трябва да окаже повече подкрепа на Киев.

“Ако искаме Украйна да се съпротивлява, трябва да й предоставим повече помощ и по-бързо”,

посочва той в интервю за испанския вестник El País. “Резултатът от войната може да бъде решен през следващите месеци. Да се ​​съпротивляваш означава печелиш.” Говорейки за изявленията на Доналд Тръмп, който се кандидатира за преизбиране като президент на САЩ, Борел отбелязва: “Ужасно е, че той предлага на Русия да атакува онези страни, които не отговарят на неговите условия”.

“Ужасно е, че има републиканци, които сравняват украинската война с миграционния натиск от Мексико”, добавя дипломатът. “Трябва да поемем отговорност, да увеличим отбранителните си способности и да сме подготвени за всяка възможност.” Според него, Тръмп все още не е победил, както руският президент Владимир Путин още не е спечелил, но Европа трябва да се събуди.

Борел отбелязва, че

“това, което го плаши най-много, е страхът на европейците”

от “отбраната, която ЕС е възложил на САЩ, с военен чадър, който може да бъде затворен” от Тръмп. “Ние сме застаряващ континент в един млад свят, оттук и тази смесица от страх и несигурност”, казва той, като изразява мнение, че “Европа е осъзнала, че живее в опасен свят”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст