ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лукашенко ще участва в президентските избори през 2025 година

лукашенко беларус президент

Президентът на Беларус Александър Лукашенко гласува на изборите за депутати в Камарата на представителите и местните съвети. В отговор на въпрос за президентските избори Лукашенко обяви намерението си да се кандидатира през 2025 година.

“Кажи им, че ще отида!”, казва беларуският президент, цитаран от БелТА. Според Александър Лукашенко, той е направил своя избор на настоящите избори въз основа на “професионализъм и надеждност”. “Предстои ни трудно време, така че освен професионализъм, трябва да има и преданост към беларуския народ”, е добавил той.

Днес в Беларус се провеждат избори за Камарата на представителите

на Народното събрание и местните съвети. В изборите участват четири партии – “Белая Рус”, Либерално-демократическата партия на Беларус, Комунистическата партия и Републиканската партия на труда и справедливостта. 

През март 2024 г. в Беларус ще се проведе Всебелоруският народен събор. То трябва да стане до 60 дни след парламентарните избори. Президентските избори в страната трябва да се проведат не по-късно от 20 юли 2025 година.

Президентът на Беларус (Прэзідэнт Рэспублікі Беларусь) е държавният глава на Република Беларус. Постът е създаден през 1994 г. с приемането на Конституцията на Беларус от Върховния съвет. Мандатът му е пет години с възможност за преизбираен. Оттогава длъжността се заема от АлександърЛукашенко. 

Въпреки многото критики, Лукашенко отхвърля отправените му упреци относно неговата авторитарна политика, утвърждавайки, че е единствената алтернатива на нестабилността. Той нарича себе си “човек на народа”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст