ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Антоанета Цонева, меморандумът предлага абсолютно открита процедура

Антоанета Цонева меморандумът

В меморандума предлагаме абсолютно открита процедура и ако задкулисието беше във фундамента на нашето управление, нямаше да предизвика такъв взрив. Това е най-силното доказателство, че не става въпрос за задкулисни договорки, коментира пред БНР Антоанета Цонева, депутат от парламентарната група на ПП-ДБ. “Ако някой се договаря задкулисно, нямаше в кулоарите на парламента да се състоят тези вербални престрелки. Напротив – задкулисието е тихо, то си действа на съвсем други нива и не се самовзривява пред камерите”, отбелязва тя.

Депутатката отбелязва, че в меморандума е разписано несъгласието на ПП-ДБ с формиране на плаващи мнозинства. Те са категорични, че няма да бъдат издигани и подкрепяни ярки политически фигури.

Според Антоанета Цонева, че 

не става дума за делкаене, а за споделена отговорност

за това как ще изглеждат регулаторите. Тя припомня, че тези, които говорят за делкане, не се разстроиха, когато в ефира на национална медия председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС обяви, че ще се дели 1:1:1 между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. “Тогава ние казахме, че не сме съгласни с такъв подход и няма да има такъв подход. Меморандумът е отговорът на това. Има две формации, които стоят зад управлението, те трябва да носят отговорност.” Цонева отбелязва и това, че “Да, България” имат специална резолюция на Националния съвет, в която се оценява като грешка начинът на излъчване на ярки политически фигури. След нея последва изборът на конституционни съдии.

Антоанета Цонева обясни, че меморандумът предлага да се гледат четири фундаментални стълба на управлението, които крепят държавата –

борбата с корупцията, състоянието на службите, съдебната система и регулаторите.

Тя отбеляза, че главният прокурор ще бъде избран от Висшия прокурорски съвет, и добави, че главният прокурор не трябва да бъде избиран на “седенки и след задкулисни договорки, за да няма след това изрази като “Ти си го избра”.

Относно ротацията и избора на министри, Цонева посочи, че на базата на оценките на премиера Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, които се формират спрямо управленската и законодателната програма, съгласие ще дадат и политическите сили. Това ще определи начина, по който ще изглежда бъдещият Министерски съвет след ротацията. “Всеки един министър трябва да получи своята оценка и политическите сили да решат кого ще подкрепят и кого – не”, категорична е депутатката от ПП-ДБ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст