ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

620 млрд. долара за икономиката на космоса ще се инвестират през 2024-а

620 млрд. долара ще бъдат инвестирани в космическата икономика ядрено оръжие

Непосредствено преди руско-украинската война “да навърши” две години, американските разузнавателни агенции предупредиха, че Русия може да разположи ядрено оръжие на необичайно място – не някъде на Земята, а на сателити в орбита в космоса. Монтирането им там е не само военна заплаха, но и сериозен риск за космическата икономика, както и за земната заради малко известната, но бързо набираща скорост сфера, която застрахова сателити, но не предоставя покрития срещу ядрени оръжия. А това означава, че на карта са заложени стотици милиарди, а може би и трилиони долари когато се включат и услугите, разчитащи на сателитите, твърди Дейвид Уейд – гарант в космическия застрахавоталене консорциум Atrium Space Insurance Consortiumь, който издава застрахователни полици за “Лойдс”.

От обикалящите в орбита над 8 хил. сателита хиляди принадлежат на частни компании, по данни на сайта Orbiting Now, който събира данни в реално време от НАСА и от други източници. Твърди се, че руските оръжия са разработени да поразяват сателити в ниска околоземна орбита, където работят мнозинството търговски съоръжения.

“Старлинк” на “Спейс Екс” доминира базираните в космоса интернет-услуги, а “Амазон” има сериозни аспирации към тази сфера. Резкият спад на разходите за изстрелване на този вид апаратура през последните години, благодарение основно на “Спейс Екс”, позволи и на много по-дребни играчи да навлязат в бизнеса. Това доведе до надпревара, принудила Федералната комися за комуникации на Съединените щати да открие космическа служба през миналата година.

Уейд оценява общата стойност на всичките застраховани сателити в орбита на 25 млрд. щ. долара. В тази сума не влизат приходите, които те генерират и които, по сметки на асоциацията на сектора, за апарите за неправителствени услуги са били 113 млрд. щ. долара през 2022 година.

Инвестициите в космическата икономика нарастват бързо и през тази година могат да достигнат общо 620 млрд. долара, показват последните налични изчисления. Това е сериозен ръст спрямо вложените 545 млрд. долара през 2022-а, по оценка на Космическата фондация – неправителствена организация, предлагаща космическо обучение и стаж.

Стремежът към икономиката на космоса включва търсене на редки минерали и вода, туризъм, комуникации и инфраструктура за прехвърляне на данни. Преди четири дни луноходът на Intuitive Machines, транспортиран с ракета на “Спейс Екс”, стана първият частен апарат, кацнал на луната. Това вдъхва надежди за проучвания за вода, която би могла да се използва за получаването на гориво за по-далечни мисии.

Космическите оръжия могат да хвърлят сянка и върху други дейности. Ред сектори – от земеделието до технологиите, зависят от сателитите, а управлението на корабоплаването, транспорта, банковите услуги и продоволствените вериги разчита на GPS, изплозващи сателити. Тази заплаха може да потисне и оценките на космическите компании. И да попречи на плановете на американската администрация да привлече частни играчи точно когато Министерството на отбраната се готви да публикува подробности за новата си стратегия за “интегрирани търговски сателити” в националната сигурност, отбелязва Браян Уийдън – главен програмен директор на Фондация сигурен свят – неправителествена организация, работеща по космическата политика.

Някои експерти приемат скептично предупрежденията за риска, доколкото прецизирането му зависи от неизвестните факти за оръжието, плановете за действие при непредвидени ситуации на компаниите и други фактори. Съществуват и съмнения, че Русия би осъществила подобна заплаха, защото ще застраши и собствените си сателитни услуги и най-вече – ще наруши международния пакт за използване на космоса.

Все пак, “оръжейният риск” не се покрива от застрахователите, които изключват от полиците “военни действия, антисателитни устройства и ядрени реакции, атомна радиация или радиоактивно замърсяване (освен нормалната радиация в космическа среда)”, посочва Уейд.

Американският космически модел зависи силно от комерсиализацията, отбелязва Ръсел Сойер – брокер на космически застраховки в “Локтън” в Лондон. Правителството прехвърля риска на частните компании и тази тенденция може да се промени, ако тази ядрена заплаха е наистина сериозна. Което означава, че държавата трябва да се намеси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст