ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Асен Василев: Изпълнили сме изцяло три от четирите критерия за еврозоната

Асен Василев: Изпълнили сме изцяло три от четирите критерия за еврозоната

Приемането на еврото е увеличило инфлацията в Хърватия само с 0,2%

Финансовият министър Асен Василев заяви, че сме изпълнили изцяло три от четирите критерия за влизане в еврозоната и в момента следим инфлацията, която при нас спада по-бързо, отколкото в еврозоната. И моделите и на Европейската комисия, и на Европейската централна банка, и нашите вътрешни модели показват, че през 2024 година критерият за инфлацията също ще бъде изпълнен и надеждите са през 2025 година България да стане 21-ата държава в еврозоната.

Василев участва в заседание на Комисията по въпросите на Шенген и еврозоната, на което бе изслушан управителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич.

Вуйчич констатира висока подкрепа за еврото в Хърватия година след влизането на страната в еврозоната. Той отчете още стабилни цени на стоките и услугите без рязко повишаване на инфлацията.

“Един от най-трудните критерии за нас при присъединяването ни към еврозоната, както и за България, е свързан с инфлацията и причината е, че се направи оценка за изпълнението на критериите, но точно към този момент започна да расте инфлацията в Европейския съюз, а с това се увеличи и инфлацията в еврозоната”, отбеляза управителят на Хърватската централна банка.

Инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил повишение с 0,2 процентни пункта. Паралелни изчисления на Хърватската централна банка са показвали 0,4 процентни пункта инфлационен ефект, но реално е бил двойно по-нисък, съобщи гуверньорът централната банка на Хърватия. Той отбеляза, че спекулациите с високите цени, свързани с присъединяването към еврозоната, идват от т.нар. възприятие за инфлацията, което произлиза от новините и отразяването на цените по отделни стоки, но статистическото измерване на отражението върху цялата потребителска кошница идва по-късно и показва по-ниска инфлация.

Информационната кампания в Хърватия е подканила гражданите да обменят своите куни в евро още преди страната да приеме единната европейска валута. Така е било постигнато изкупуване 60 на сто още преди 1 януари 2023 година.

Вуйчич изброи различните етапи на подготовка, предприети преди въвеждане на еврото. Сред тях са мерките за информиране и защита на потребителите, правната хармонизация, техническата подготовка, за да могат касовите апарати и ПОС терминалите да заработят в новия режим, както и подготовката на правителствения сектор.

Значима стъпка е било изграждането на нов модерен трезор, достатъчно голям, за да побере изтеглените от обращение куни. Такъв не е имало и е бил необходим нов. Той е построен от армията във военна база и е отдаден под наем на Хърватската народна банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст