ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Киев Юлиян Попов напомня на Зеленски, че България е съпредседател на Формулата за мир

Юлиян Попов

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов е в състава на българската делегация в Киев, водена от премиера академик Николай Денков, която има за цел да изрази подкрепата ни за Украйна след двете години на война с Русия.

Членовете на делегацията обявиха, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага по силата на международното право и в защита на човешките права, виждайки разрушените жилищни сгради в Соломянския район на Киев.

Министър Попов обърна внимание, че България е съпредседател на Работна група № 8 “Екологична сигурност” от Формулата за мир на президента Зеленски. Ето защо тя, заедно с Финландия и Германия, има възможността да проправи пътя за инвестиции и политики, които да насърчат опазването на околната среда, възобновяемата енергия, устойчивите практики и създаването на зелени работни места.

Припомняме, че в рамките на глобалната климатична среща КОП 28 в Дубай България пое ролята на сълидер за екологичното възстановяване на Украйна. Министър Юлиян Попов участва в отделен тематичен панел в програмата на Българския павилион, посветен на зеленото възстановяване на Украйна.

Участието на България във Формулата за мир на Зеленски означава, че ще имаме възможност да се включим в създаването на инфраструктура за възобновяема енергия, в насърчаването на енергийната ефективност и в следването на екологосъобразни практики при възстановяването на Украйна.

Министър Попов потвърди, че съвместните усилия могат да обединят експертен опит, технологии и финансови ресурси, за да помогнат на Украйна да изгради устойчивото си бъдеще на фона на продължаващите геополитически предизвикателства.

По време на срещата си с българската делегация в Маринския дворец президентът Зеленски специално изтъкна съвместните усилия на България и Украйна в Черно море и в Дунавския регион, които са насочени към разширяване на търговските потоци и възстановяване на нормалното корабоплаване.

В рамките на посещението българската делегация взе участие и в конференция на Международната платформа за освобождаване на задържани цивилни граждани от Руската федерация, която се проведе в контекста на Формулата за мир на президента Зеленски. България остава ангажирана с прилагането й за постигане на справедлив и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст