ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДАНС разкри двама руски разузнавачи у нас

ДАНС

Те се представяли за български граждани

ДАНС наложи забрана за влизане в страната на лица, установени като разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, съобщиха от агенцията.

Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) на 26.02.2024 г. на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз” за срок от 5 години на основание чл. 42з, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, тъй като за двете лица има данни, че действат против сигурността на страната.

Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на Република България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която

Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали,

участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на Република България.

По-рано този месец една група шпиони, известна като групата на “Резидента”, пое към съда, след като се сдоби отново с обвинителен акт. Става въпрос за случая, огласен от тогава главния прокурор Иван Гешев през март 2021г., когато бяха задържани шестима души, сред които имаше бивши и настоящи служители на военното разузнаване.

В информацията на военната прокуратура се посочва, че на съд са предадени шест лица. Те са привлечени към наказателна отговорност за това, че са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони. Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в гр. София.

През 2021 г. стана известно, че под псевдонимът “Резидент” се крие 74-годишният о.р.полк. Иван Илиев, който до 2016 г. е заемал ръководен пост в Служба “Военно разузнаване” към министъра на отбраната.

Резидента Иван Илиев

Според прокуратурата той е организатор и ръководител на предполагаемата шпионска група. Той бил преподавател по дисциплини с оперативна насоченост към службата, завършил военно образование в България и чужбина, включително разузнавателна школа към руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Според разследващите ролята на посредник при предаването на информация и пари между него и неназован служител на

руското посолство в София е била поета от съпругата на “резидента” – Галина Илиева.

За нея стана известно единствено, че притежава руско и българско гражданство и “се ползва с доверието на руски дипломати”.

Като участник в групата беше посочен и бившият началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване.

Останалите трима обвиняеми са служители на Министерството на отбраната (МО), като се твърдеше, че единият е зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. За вторият се говореше, че е служител на военното разузнаване, като бил ангажиран с изготвянето на информации по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове и от Руската федерация. Третият Димитър Влахов също бил военен разузнавач и “участник в мисии в състава на български военни контингенти зад граница”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст