ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков и Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество

Николай Денков и Денис Шмигал

В Киев премиерите на България и на Украйна Николай Денков и Денис Шмигал подписаха заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и обсъдиха стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Държавното дружество “Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция са подписали меморандум за сътрудничество.

Киев и София потвърждават ангажираността си за осигуряване на транзитни коридори за износ на украински селскостопански продукти. 

„Искам да изкажа огромното си уважение към работата и реформите, които правителството Ви извършва в условията на ужасяваща война,” обърна се акад. Денков към Денис Шмигал. И увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, страната ни ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

„Подкрепяме предприетите от ЕС стъпки за увеличаване на натиска върху Русия, за да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата съвместно с други държави за създаването на

международен механизъм за компенсиране на жертвите на руската агресия,” заяви акад. Денков.

А украинският премиер Шмигал изтъкна, че днес Украйна и България са направили още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения.

„Ще се борим заедно срещу руската агресия. България има лидерска позиция в прилагане на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възстановяването,” заяви Денис Шмигал. 

А министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че страната ни ще започне собствено разследване на военните престъпления в Украйна, като използва свидетелства и показания на украинските бежанци в България.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също изрази решителност България да бъде една от страните, които ще участват във възстановяването на справедливостта след престъпната война на Русия срещу Украйна. Той посочи, че страната ни работи по промени в Наказателния кодекс, за да бъде включено в него престъплението агресия и руските лидери и военноначалници да бъдат обект на наказателно преследване. България ще се включи и в съвместния разследващ екип на Евроджъст. А също така ще започне собствено разследване на военните престъпления в Украйна, включително като използва свидетелства и показания на украинските бежанци в България.

Министерствата на правосъдието на България и Украйна имат готовност за активно сътрудничество и в контекста на създадената международна Коалиция за подпомагане на завръщането на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия. Страната ни остава активно ангажирана с Формулата за мир на Украйна, като съпредседател в изпълнението на точка 8 „Екологична сигурност“ и участник в точки 2 „Продоволствена сигурност“, 3 „Енергийна сигурност“ и 7 „Възстановяване на справедливостта“.

България ще подкрепя Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в ЕС и НАТО и има готовност да сподели своя опит и експертиза по преговорния процес с Европейския съюз и в осъществяването на необходимите реформи при подготовката за членство в Алианса.

Двете страни продължават и сътрудничеството си за възстановяването на сигурността в Черноморския регион. София ще е домакин на Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се проведе през април 2024 г. България и Украйна ще продължат и съвместните си усилия за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност и осигуряването на транзитни коридори за износ на украински селскостопански продукти.

В разговора между Денков и Шмигал акцент беше поставен и върху военно-техническо сътрудничество, задълбочаването на връзките в енергийния сектор и реализирането на двустранни проекти и инициативи в областта на опазването на околната среда.

„Оставаме ангажирани с процесите на възстановяване на Украйна и съпричастни с  усилията на Вашето правителство и на целия украинския народ”, заяви в заключение министър-председателят Николай Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст