ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-голямата лаборатория за космически изследвания у нас отвори врати във Варна

най-голямата лаборатория за космически изследвания, Космически изследвания, министър Милена Стойчева

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева откри най-голямата лаборатория за космически изследвания в България, съобщават на сайта на ведомството й.

Новата структура се намира във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна. По този повод на тържеството присъстваха кметът на Варна Благомир Коцев, представители на военноморското училище и на високотехнологичната компания за наносателити “Ендуросат“.

Министър Стойчева подчерта, че с изграждането на лабораторията България прави първата си по-амбициозна стъпка в посока развиване на високи технологии и по-конкретно – на предлагане на нови решения в космическата индустрия.

От думите на министърката стана ясно, че България се стреми към асоциирано членство в Европейската космическа агенция (ЕКА) и устойчиво увеличава членската си вноска. Стойчева бе категорична, че членството ни в ЕКА ще осигури нови възможности за българските компании.

През 2024 г. предстои отваряне на десетата тръжна процедура на Европейската космическа агенция за България, която е в изпълнение на Плана за европейска кооперираща държава. Министърката на иновациите уточни, че досега използваният бюджет за реализирането на българските космически проекти възлиза на над 8 млн. евро. Тя припомни и че след като нейният екип в лицето на МИР подписа споразуменията “Артемида” с НАСА, България има все по-ключови позиции за излаз към космическото пространство и индустрия.

Стойчева припомни и че в МИР – по програмата за наука и бизнес – са заложени 2.14 млрд. лв. за насърчаване на комерсиализацията на научната и развойна дейност на българските компании.

По време на тържеството министърката поздрави представителите на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и на компанията “Ендуросат” за доброто партньорство и пожела успех на магистърската програма „Космически инженеринг и технологии“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст