ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Навални е убит, за да бъде осуетена размяната му с руски агент, твърди негова сътрудничка

Алексей Навални, Навални

Опозиционният политик Алексей Навални умира непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. 

Това съобщи сътрудникът на опозиционера Мария Певчих в „Ютюб“. По думите й Навални е трябвало да бъде на свобода само няколко дни след трагичната му смърт, защото е било постигнато решение за размяната му. Информацията се появява в публичното пространство, дни след като руските власти дадоха тялото на опозиционера на майка му. Той почина на 16 февруари в затворническа колония в Русия.

В съобщението си Мария Певчих уточнява, че в началото на февруари на руския президент било предложено да размени наемния убиец Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални.

Освен това Певчих добавя, че след началото на войната в Украйна, тя, заедно и с други сътрудници на Навални, и с помощта на журналиста Христо Грозев, са започнали да работят върху възможността за размяна.

Имало деликатен момент – Навални не можел да бъде разменен директно, защото е руски гражданин и чужди държави не са длъжни да защитават правата му. Но неговият екип от сътрудници намерил решение на заплетения казус – решили да предложат така наречения хуманитарен обмен – руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих посочва във видеото, че размяната е трябвало да се осъществи още през пролетта на 2023 година. Тя добавя, че причината това да не стане била, че процесът бил възпрепятстван от длъжностни лица на всички нива.

Сътрудничката на Навални отказа да ги назове, но подчерта, че благодарение на помощта на „някои хора“, чиято анонимност тя също запази, е било въпрос на време планът да бъде осъществен.

Певчих отбеляза, че на 15 февруари вечерта е получила потвърждение, че преговорите за размяната на Навални са задействани и дори вече са на финалния етап. На 16 февруари обаче бе съобщено, че Алексей Навални е мъртъв.

Във видеото Певчих обяснява, че идеята за размяна на Навални с Красиков е представена на Путин от руския магнат Роман Абрамович. По думите на Мария Певчих на Путин е било ясно казано, че единственият начин да си върне Красиков, е да го размени за Навални.

Тя предполага, че Путин го е изтълкувал по различен начин: ако западните държави са “принципно готови” да разменят Красиков, то те ще го разменят и за някой друг, а Навални трябва да бъде “отстранен”. Певчих признава, че решението на Путин е нелогично, но според нея руският президент толкова силно ненавижда Навални, че е действал в ущърб на собствените си интереси.

Сътрудничката на Навални не представя преки доказателства за твърденията си. Все още от Кремъл не са реагирали на твърденията на Певчих.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст