На 87 години почина лорд Джейкъб Ротшилд

На 87 години почина легендарният лорд Джейкъб Ротшилд

Финансистът лорд Джейкъб Ротшилд е починал на 87 годишна възраст, съобщи на 26 февруари семейството на банкера в британската новинарска агенция Press Association. “Нашият баща Джейкъб имаше изключително присъствие в живота на много хора”, посочват в официално изявление близките на починалия. И допълват, че “той ще бъде погребан в съответствие с еврейските обичаи със скромна семейна церемония”.

Джейкъб Ротшилд е член на известната банкова династия “Ротшилд”. Кариерата му започва във фамилната банка NM Rothschild & Sons преди да сложи началото на собствен бизнес за управление на лични състояния.

През 1988-а той става председател на едрия инвестиционен тръст RIT Capital Partners, а през 2019-а се оттегля от управлението.

Между 2003-а и 2008-а Ротшилд е заместник председател на телевизия BSkyB.

Той е и сериозен покровител на изкуствата и работи като управител на настоятелствата на Националната галерия между 1985-а и 1991-а, както и като председател на един от най-големите британски фондове за финансиране на проекти за опазване на културното наследство Heritage Lottery Fund от 1994-а до 1998-а.

Личното състояние на фамилия Ротшилд се оценява на около 825 млрд. брит. паунда в миналогодишната класация на богатите на “Сънди таймс”.

В съобщение в X Фондация Ротшилд посочва, че с “огромна тъга оповестява смърта на лорд Ротшилд – бизнесмен, предприемач, филантроп и културен деятел”. И допълва, че “той ще липсва иезключително много на семейството си, на колегите и на многобройните си приятели”.

Джейкъб Ротшилд завършва колежа Итън и след това учи история в Оксфордския университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст