ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Палестинският премиер Мохамед Щайе подаде оставка

Палестинският премиер Мохамед Щайе заяви, че подава оставка. Причината е, че така той смята, че ще позволи формирането на широк консенсус сред палестинците относно политическите договорености след войната на Израел срещу ислямистката групировка „Хамас“ в ивицата Газа, предаде „Ройтерс“.

Щайе е връчил оставката си на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Държавният ръководител все още не е решил дали ще приеме. Според „Ройтерс“ президентът може да го помоли да остане като служебен премиер, докато не бъде назначен постоянен заместник.

“Връчих молбата за оставката на правителството на президента Абас във вторник, 20 февруари”, обясни палестинският премиер. Той добави, че смята за неприемливи опитите да се превърне палестинското правителство в административен инструмент.

По думите му по време на управлението си неговото правителство е успяло да постигне баланс между потребностите на гражданите и защитата на правата на палестинския народ.

Оставката на Щайе идва в момент, когато върху Абас се упражнява натиск да се преустрои палестинската власт, като същевременно се разрастват международните усилия за спиране на войната в ивицата Газа и създаване на политическа структура за управление на анклава.

Според „Асошиейтед прес“ оставката е знак, че подкрепяните от Запада палестински ръководители искат да ускорят промените в Палестинската автономия. 

Палестинската автономия контролира част от територията на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан, а ислямисткото движение “Хамас”, което воюва с Израел от 7 октомври 2023 г., управляваше ивицата Газа преди избухването на конфликта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст