ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Унгария ще ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

швеция, присъединяване на Швеция към НАТО стокхолм

Очаква се унгарският парламент да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, премахвайки последното препятствие преди историческата стъпка за скандинавската страна.

Депутатите трябва да гласуват молбата на Швеция за членство в НАТО на първата пленарна сесия след края на зимната ваканция и завръщането им на работа в парламента. Гласуването ще започне следобед, съобщи “Ройтерс”.

Парламентарните комисии вече одобриха ратификацията, съобщиха от “Ройтерс”. Сега остава съгласието на пленарната зала.

Предложението за днешното гласуване, на 26 февруари, бе направено от управляващата унгарска партия ФИДЕС на Виктор Орбан, като за него потвърди в профила си във “Фейсбук” Мате Кочиш, който е председател на парламентарната група на ФИДЕС .

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО преди близо две години, в историческа промяна в политиката, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

След продължително отлагане Унгария ще бъде последната членка на НАТО, одобрила кандидатурата на скандинавската страна да стане 32-рата членка на Алианса. В началото на април 2023 г. Финландия стана 31-вият член на НАТО.

Будапеща посочи различни причини за забавянето. Наскоро правителството на премиера Виктор Орбан заяви, че се чувства “обидено” от критиките от страна на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария.

Някои западни лидери коментираха пред „Ройтерс“, че след като Швеция последва Финландия в НАТО, ставайки неин 32-ри член, президентът Владимир Путин на практика постигна точно това, което се опита да предотврати, започвайки войната в Украйна – разширяване на Алианса. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст