ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Израел ще атакува “Хизбула” и при временно примирие в Газа

Хизбула, израел израелски сили военни израелска армия (АФП)

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обеща да засили атаките срещу ливанската групировка “Хизбула”, дори ако бъде постигнато временно примирие в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

От “Хизбула” вече обявиха, че ще спрат почти ежедневните си атаки срещу Израел, ако бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа. Но израелският министър на отбраната подчерта, че греши всеки, който смята, че временното прекратяване на огъня за Газа ще се прилага и за северния фронт. 

“Ще продължим огъня и ще го правим независимо от южния фронт, докато не постигнем целите си”, обеща Галант. Според него целта е проста – да се изтласка “Хизбула” от границата с Израел -или чрез дипломатическо споразумение, или със сила.

“Хизбула” започна да нанася удари по Израел почти веднага след като “Хамас” предизвика боевете в Газа на 7 октомври. Десетки хиляди цивилни граждани от двете страни на израелско-ливанската граница бяха разселени от продължаващия цикъл на ракетни нападения на “Хизбула” и израелски въздушни удари и артилерийски огън.

Лидерът на “Хизбула” Хасан Насралла заяви в реч по-рано този месец, че групировката ще се придържа към прекратяване на огъня в Южен Ливан, ако бъде постигнато примирие в Газа. Но той добави, че тя ще възобнови и ще увеличи атаките, ако Израел продължи да нанася удари в Ливан след споразумение с “Хамас”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст