ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрийският вътрешен министър е неотстъпчив за пълноправното ни членство в “Шенген”

австрийският вътрешен министър, Карнер

Австрийският вътрешен министър – Герхард Карнер от Австрийската народна партия (Österreichische Volkspartei (ÖVP) е неотстъпчив по отношение на ветото на страната му върху пълноправното членство на Румъния и България в Шенген.

На въпрос как вижда следващите стъпки на Виена в посока присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство, той отговори, че предпочита да не философства по темата, съобщава румънската телевизия b1tv.ro.

От друга страна Карнер обърна внимание, че вече е постигнато споразумение за премахване на контрола по море и въздух, известно като “Въздушен и морски “Шенген” и че то предвижда много ясни условия.

Въздушният Шенген трябва да влезе в сила в края на март. Освен това сухопътната граница трябва да бъде обезопасена, а на външната -да бъдат изпратени още полицаи, като бъдат ангажирани и още ресурси на “Фронтекс”, обясни министър Карнер. Освен това търсещите убежище в Австрия, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, ще трябва да бъдат върнати в съответните страни. Това е становище, което Австрия отдавна застъпва.

Този път обаче Карнер не спомена нищо за изпращане на австрийски митничари на румънските и българските летища, условие, на което Виена по-рано настояваше, но сега вероятно си дава сметка, че то трудно ще бъде изпълнено, допускат от Romania-Insider.com.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст