ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП иска Денков спешно да обясни думите си за “готовност за двустранно споразумение” с Киев

Корнелия Нинова, БСП

БСП е внесла искане в парламента за спешно изслушване на премиера Николай Денков относно казаното от него вчера, че България е готова да сключи с Киев двустранно споразумение за сигурност.

„Внесохме спешно искане в Народното събрание за изслушване на премиера Денков заради изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг пред медии. Тя посочи, че разчита тези негови думи като готовност да се предостави войска.

“Искаме да знаем защо прави тези изявления. От името на кой орган е упълномощен да прави тези изявления. Какво има предвид?”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова.

След вчерашната визита на българска правителствена делегация в Киев премиерът

Николай Денков посочи, че предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение

за сигурност с Украйна, както направиха други страни от ЕС. Това ще изисква и решение на Народното събрание, добави тогава Денков.

По-рано днес и президентът Румен Радев призова Денков “да даде повече разяснения за това, което той вчера изложи като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България”.

„Знаете, че в Париж президентът Макрон напарави изявление, че макар да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни спразумения на държави членки на НАТО и ЕС и Украйна. Такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия г-н Фицо, който също каза, че такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите, които чете”, каза Нинова. 

Лидерът на БСП настоя Денков и мнозинството, което крепи правителството, спешно да отговори утре в парламента от името на кой орган е упълномощен да прави такива изявления и какво има предвид.

„Призоваваме българските граждани и всички други опозиционни сили категорично да се противопоставим на каквото и да е дори евентуално решение за предоставяне на български войници на Украйна. За  нас това означава пряко въвличане на България във война”, каза още Нинова и допълни: „Помните, че преди година и половина предупреждавахме, че може да се стигне до момент на изпращане на войска. Тогава всички ни се нахвърлиха, че плашим хората. Ето, че този момент дойде.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст