ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия призовава държавите членки да продължат да пестят газ, за да се стабилизират пазарите

Европейската комисия призовава държавите членки да пестят газ, за да се стабилизират пазарите

Европейската комисия предлага приемането на препоръка на Съвета относно продължаване на мерките за намаляване на търсенето на газ, стана ясно от прессъобщението им.

Икономиите на газ от гражданите и предприятията в Европейския съюз допринесоха за справянето с енергийната криза, резултат от руската инвазия в Украйна, от която вече се навършиха две години, отчитат от Европейската комисия.

Европейският съюз намали търсенето на газ с 18% между август 2022 г. и декември 2023 г., като така бяха спестени около 101 млрд. кубични метра. Тези резултати надхвърлят целта за икономии от 15%, която беше договорена в рамките на извънредното законодателство, прието през лятото на 2022 година. Те бяха от съществено значение за запазване стабилността на доставките и на енергийните пазари и същевременно бяха форма на солидарност с Украйна.

Благодарение на спешните мерки, въведени след руската инвазия в Украйна, енергийните перспективи на Европейския съюз се подобриха, като това доведе до понижаване и стабилизиране на цените по целия континент, посочват от Европейската комисия.

Срокът на действие на извънредното законодателство изтича на 31 март на сегашната 2024 година, а положението е по-стабилно, отколкото през последните две години. За това препоръката, която ще трябва да бъде приета от Съвета, е държавите членки да продължат да предприемат доброволни мерки за поддържане на колективно намаляване на търсенето на газ с 15% в сравнение със средното търсене между април 2017 г. и март 2022 година.

Това предложение ще бъде обсъдено от комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и с министрите на енергетиката от Европейския съюз на заседанието на Съвета по енергетика на 4 март, понеделник.

Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт, междуинституционалните отношения и перспективи, заяви, че стабилните, сигурни и достъпни енергийни доставки са от ключово значение, за да може промишлеността на Съюза да расте и да остане конкурентоспособна на световната сцена.

От Европейската комисия са категорични, че въпреки добрите новини по отношение на Европейския зелен пакт, все още са необходими икономии на енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст