ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна

ЕК отпуска 85 милиона евро на България и Румъния за управление на границите

На равнище Европейски съюз няма решение за изпращане на войски в Украйна, включително пехота. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на френския президент Еманюел Макрон, предаде БТА.

Макрон каза, че изпращането на сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но към момента няма консенсус за подобно решение. Френският президент обеща, че ще бъде направено всичко възможно, за да се предотврати победата на Русия.

Говорителят на ЕК приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Киев има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

Видовете военна подкрепа са суверенно решение на държавите от ЕС, каза говорителят. “ЕС прие решение да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за да спечели тя войната, в която се отбранява срещу руското нападение. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС. Оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна”, обобщи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст