ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индексите на БФБ ще останат без съществена промяна спрямо четвъртото тримесечие

зала на фондова борса акции пари индекс бфб очаквания сирма груп бианор

През четвъртото тримесечие на миналата година инвестиционните посредници сключиха 29 192 сделки, в които бяха изтъргува акции и облигации на обща стойност над 394 млн. лева. А и цялата 2023-а беше много добра за инвеститорите на “Българска фондова борса”. В същото време основият индекс SOFIX отчете 15-годишен максимум и завърши година на ниво от 765.12 пункта. При това положение и очакванията на брокерите и инвеститорите за първото тримесечие на 2024-а се повишават. Компаниите издават емисии облигации, продължат и увеличения на капитала, може би тази година ще видим и нови първично публично предлагане… Оценката на пазарните участници сочи, че като цяло индексите на “Българска фондова борса” ще останат без съществена промяна спрямо четвъртото тримесечие. Най-категорични в прогнозата си са инвестиционните посредници. Оценките са разнопосочни, но най-големи песимисти са управляващите дружества и пенсионно-осигурителните дружества. Основанията за това са, че пазарната капитализация на БФБ се сви на половина през последното тримесечие на 2023 г. спрямо края на септември, а индексите BGBX40 и BGREIT слабо се понижиха спрямо нивата си от третото тримесечие.

Инвестиционните посредници остават оптимисти по отношение на основната си дейност

в началото на тази годината. Оборотът от търговия с акции и облигации се очаква слабо да нарасне, но броят на сделките с акции ще се запази без съществена промяна спрямо четвъртото тримесечие. 

На фона на случилото се през миналата година очакванията за броя нови емисии акции и облигации на БФБ продължават да се подобряват. Например, през последното тримесечие на 2023 г. броят на новите емисии облигации на фондовата борса беше същият както този от третата четвърт – осем. Активни на този пазара са някои банки, естествено дружествата със специална инвестиционна цел, но и няколко от бившите приватизационни фондове, сега холдинги, издадоха емисии дългови книжа. 

През последните три месеца на миналата година няма реализирани нови емисии в сегмент акции. Има заявки за тази година, но ще видим. 

Очаква се конкуренцията на други инвестиционни посредници да се запази.

Всички участници на капиталовия пазар търсят начини да измъкнат инвеститорите от техните депозити в банките. Ниските лихви по влоговете подтикват депозантите да търсят алтернативи при управляващите дружества, застрахователите и пенсионно-осигурителните компании. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст