ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И през март остава забраната за износ на инсулин

здравната комисия, инсулин, инсулинови лекарства, медикаменти

Забраната за износ на инсулини ще важи и през месец март, обявиха на пресконференция в здравното министерство ресорният министър проф. Христо Хинков и заместник-министър проф. Илко Гетов.

Проф. Гетов обясни, че от министерството следят регулярно и много задълбочено проблемите и процесите в българския фармацевтичен пазар и всяко тяхно решение е основано на данни, проверки и доказателства.

Припомняме, че вчера председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е сигнализирал и.д. главния прокурор Борислав Сарафов и ДАНС да разследват недостига на инсулин.

Днес, 27 февруари, проф. Гетов отчете, че регионалните здравни инспекции са извършили проверки в 357 аптеки в цялата страна. В резултат на тях е регистрирано, че при 3 инсулини има нерегулярни доставки или отказ той да бъде осигурен по складовете при близо 2/3 от всички области в страната.

Припомняме, че на 14 март 2024 г. предстои нотификация на Европейската комисия за промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, след което те могат да бъдат приети. С проекта се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, с паралелния внос, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

Междувременно е сформирана и междуведомствена работна група с представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Държавна агенция „Национална сигурност“ и „Информационно обслужване“ АД.

На събитието, на което официално бе представено решението, присъстваха директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов и г-н Владимир Афенлиев, отговарящ за дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и помощни средства“ в Националната здравноосигурителна каса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст