ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кремъл: Конфликт между Русия и НАТО би означавало изпращането на натовски войски в Украйна

Кремъл: Изпращането на войски на НАТО в Украйна би означавало конфликт между Русия и НАТО

Кремъл предупреди, че ако европейски членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна, това може да доведе до неизбежен конфликт между Русия и НАТО, предаде Ройтерс. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните от НАТО е “много важен нов елемент”.

Запитан за казаното от Макрон, Песков посочи пред репортери, че ако се случи така, че войските на член на НАТО се сражават в Украйна, то разговорите ще трябва да се променят към неизбежността от конфликт между НАТО и Русия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не бива да се изключва възможността за изпращане на войски от европейските страни от НАТО в Украйна, въпреки че на този етап няма консенсус, докато съюзниците се съгласиха да увеличат усилията си за доставяне на повече боеприпаси на Киев.

БТА предаде, че полският президент Анджей Дуда е заявил, че идеята за изпращане на военни в Украйна не е предизвикала ентусиазъм. Представителите на 28 държави по време на срещата в Париж обсъдиха идеята за изпращане на военни в Украйна. По този въпрос не беше изразена единна позиция. “Най-разгорещената дискусия се разгърна около въпроса за изпращането на войници в Украйна. И тук също нямаше абсолютно никакво съгласие”, цитира Полското радио думите на полския президент Анджей Дуда.

По-рано днес българският президент Румен Радев пък коментира, че изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска държава в Украйна, означава глобален сблъсък. Според него се тествло общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст