ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК анкетира земеделските стопани – да споделят болката си за нелоялни търговски практики

нелоялни търговски практики, европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) приканва земеделските стопани и всички оператори във веригата за доставки на храни да споделят опита си, свързан с нелоялни търговски практики. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия

От днес до 15 март 2024 г. е достъпна онлайн-анкета на всички официални езици на Европейския съюз, насочена специално към земеделските стопани и малките доставчици, извършващи дейност във веригата за снабдяване със селскостопански продукти и храни.

Респондентите могат да посочат дали наскоро са се сблъсквали с нелоялни търговски практики от страна на купувачи, които са икономически по-силни, както и дали действащото законодателство им предоставя достатъчна защита срещу финансово по-силни купувачи.

Преди даден продукт да достигне до потребителя, няколко участници на пазара се включват във веригата за доставка на храни (производители, преработватели, търговци на дребно и др.) и увеличават крайната цена, заплащана от потребителя. Злоупотребата с възможностите за договаряне между различните оператори във веригата на доставки понякога може да доведе до нелоялни търговски практики, които могат да имат вредни последици.

През последните седмици земеделски стопани и техни сдружения на територията на целия Европейски съюз изразиха загриженост заради разпространението на нелоялни практики във веригата за доставки на храни.

Ето защо, след като представи варианти за опростяване с цел намаляване на тежестта за земеделците, Европейската комисия започна работа по подобряване на правоприлагането срещу нелоялните търговски практики.

По предложение на Комисията, през април 2019 г. Европейският парламент и Съветът на ЕС приеха тематична директива. Тя забранява няколко често срещани нелоялни търговски практики и така дава възможност на земеделските стопани да са защитени, когато съобщават за нередности, а компетентните органи – да започват разследвания за нелоялни търговски практики.

От държавите членки се изискваше да транспонират директивата в националната си правна рамка до 1 май 2021 г. и да я приложат шест месеца по-късно. Дали са го направили успешно, ще стане ясно от анкетата. Нейните резултати ще бъдат използвани при оценката на правилата. Тя трябва да бъде направена от страна на ЕК до 1 ноември 2025 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст