ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прекратяване на огъня в ивицата Газа може да има до 4 март

Байдън се обърна към Путин в речта си за състоянието на Съюза: Няма да си тръгнем

Президентът на САЩ Джо Байдън се надява, че споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа ще бъде постигнато до следващия понеделник, 4 март. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом.”Надявам се до края на уикенда. Моят помощник по националната сигурност Джейк Съливан ми казва, че сме близо до споразумение за прекратяване на огъня, но все още не сме приключили. Надявам се до следващия понеделник да сключим споразумение за прекратяване на огъня”, казва президентът.

По-рано порталът Axios, позовавайки се на свои източници, съобщи, че е постигнат напредък на консултациите в Париж, след като Израел получи предложение, според което Хамас ще освободи около 40 заложници в замяна на шестседмично прекратяване на огъня и освобождаването на стотици палестински затворници в Израел. Напредъкът, отбелязаха източници на Axios, може да доведе до по-сериозни преговори за споразумение през следващите няколко дни. Както отбелязва порталът, администрацията във Вашингтон се опитва да постигне споразумения преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който през 2024 г. започва на 11 март.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., придружено от убийството на жители на гранични селища и залавянето на повече от 240 заложници, включително деца, жени и възрастните хора. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна удари по нея и определени райони на Ливан и Сирия, след което започна сухопътна операция в анклава. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст