ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ използват изкуствен интелект, за да решат къде да бомбардират

изкуствен интелект

Нов доклад показва, че Пентагонът използва изкуствен интелект, за да реши къде да извърши въздушни удари.

Ако сте се чудили кога военните ще започнат да разполагат изкуствен интелект на бойното поле, отговорът е, че това изглежда вече се случва. Пентагонът използва алгоритми за компютърно виждане, за да помогне за идентифицирането на цели за въздушни удари, според доклад на Bloomberg News. Съвсем наскоро тези алгоритми бяха използвани за подпомагане на извършването на повече от 85 въздушни удара като част от мисия в Близкия изток.

Въпросните бомбени атентати, извършени в различни части на Ирак и Сирия на 2 февруари, „унищожиха или повредиха ракети, складове за дронове и центрове за операции на паравоенни групи“, съобщава Bloomberg. Те бяха част от организиран отговор на администрацията на Байдън на атаката с дрон през януари в Йордания, която уби трима американски военнослужещи. Правителството обвини подкрепяни от Иран милиции за атаката.

Bloomberg цитира Шуйлър Мур, главен технологичен директор на Централното командване на САЩ, който говори за използването на AI от Пентагона: „Използваме компютърно виждане, за да идентифицираме къде може да има заплахи.“ Технологията стъпва върху алгоритми за обучение за визуално идентифициране на определени обекти. Алгоритмите, които помогнаха при неотдавнашните бомбардировки на правителството, бяха разработени като част от проекта Maven, програма, предназначена да стимулира ново по-голямо използване на автоматизация в Министерството на отбраната. Първоначално Maven стартира през 2017 г.

Използването на изкуствен интелект за откриване на цели изглежда е част от нарастваща тенденция – и може би това е още по-обезпокоително. В края на миналата година беше съобщено, че Израел използва AI софтуер, за да реши къде да пуска бомби в Газа. Програмата на Израел, която е наречена „Евангелието“, е предназначена да събира огромни количества данни и след това да препоръчва дадена цел на човешки анализатор. Предложената „мишена“ може да бъде оръжие, превозно средство или жив човек. Програмата може да предложи до 200 цели за период от само 10-12 дни, казаха израелски официални лица. Израелците също така казват, че насочването е само първата част от по-широк процес на преглед, който може и да включва човешки анализатори.

Ако използването на софтуер за идентифициране на цели за бомбардиране изглежда като процес, податлив на ужасни грешки, струва си да се отбележи, че от историческа гледна точка САЩ така или иначе не са били особено добри в решенията къде да извършат въздушни удари. Ако си спомняте, предишни американски администрации бяха склонни да бъркат сватбени тържества с терористични щабове. Можете да оставите в ръцете на софтуерна да взема такива решения, нали? Изглежда по този начин човешката вина ще е по-малко. Ако бъде убит грешният човек или бомбардирате фабрика за лекарства вместо склад с боеприпаси, винаги можете просто да прехвърлите вината върху бъг в софтуера.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст