ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна продажбата на билети за 28-ия “София Филм Фест”

билети София филм фест

Вече може да си купите билети за някой от 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма или за някоя от 20 късометражки, които ще бъдат излъчени в рамките на 28-ия международен филмов фестивал “София Филм Фест”.

Имате богат избор от заглавия от 53 държави на 6 континента. Официалното откриване на фестивала е на 13 март в Зала 1 на НДК с филма “Клопка” на българската режисьорка Надежда Косева. Той е копродукция между България и Германия.

Сюжетът в “Клопка” се върти около един особен герой – Божека, който е чешит, със силно развито чувство за собствено достойнство. Той живее усамотено на брега на Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, опасен за местното население, Божека се оказва единственият човек, който смее да му се противопостави.

Сценарият е на Боян Папазов, а в главната роля е Александър Трифонов. Оператор е Кирил Проданов, художник – Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е дело на Нина Алтъпармакова.

На официалното откриване ще свири групата “Kottarashky & The Rain Dogs”. В програмата на фестивала е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев „Балканска черна кутия“, който разказва историята на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и настоящ музикант, обичан от няколко поколения.

Други филми, които е препоръчително да гледате, са носителят на „Златна мечка“ за най-добър филм от “Берлинале” 2023 “На борда на „Адамант“ на Никола Филибер, спечелилият награда на журито в Кан “Паднали листа” на Аки Каурисмаки и специалната награда на журито от Венеция – “Зелена граница” на Агнешка Холанд.

“Старият дъб” на Кен Лоуч и “Сухи треви” на Нури Билге Джейлан също допълват световните хитове от Кан в програмата на 28-ия “София Филм Фест”.

В програмата е и филмът на Александър Пейн със сложното за превод заглавие – “The Holdovers” (“Останалите”). Организаторите на фестивала са го превели като “Заседнали“. Друго кинозаглавие, което не е за пренебрегване, е “Куклички на път” на Итън Коен.

Важно уточнение – предварителната програма на “София Филм Фест” стартира на 11 март в кино „Одеон“ с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на фестивала в София ще продължи до 5 април. Прожекциите ще бъдат в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещнат с голяма част от техните създатели.

Има и специална селекция от филми онлайн, като и през 2024 г. “София Филм Фест” си партнира с Neterra.tv/plus.

“София Филм Фест” ще бъде и в Пловдив от 15 до 31 март, изданието му във Варна е от 22 до 30 март, а на брега в Бургас – ще бъде от 21 до 29 март.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст