ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Схема “Произведено в Украйна” за 1.2 млрд. долара предлага Киев

Схема за субсидиране за 1.2 млрд. долара "Произведено в Украйна"

Украинското правителство ще въведе схема за субсидиране на стойност 1.2 млрд. щ. долара “Произведено в Украйна” през тази година, за да насърчи местното производство на стоки. Основната цел е да се увеличат бъджетните приходи и да се намали зависимостта на икономиката от чуждестранни помощи. Разкъсваната от войната държава разчита на финансовата подкрепа на западните си приятели за покриване на половината от бюджетните разходи.

Под натиска на западните санкции Русия възприе политика на замяна на вносната продукция с местна, стабилизирайки икономическия си растеж и данъчните приходи, докато по-голямата част от украинските публични разходи отиват за плащания на вносни стоки. “Засдачата ни е украинските пари да остават в Украйна и да работят в Украйна”, заявил президентът на страната Володимир Зеленски в Киев по време на конференцията, представяща програмата за субсидии. Това е най-значимата дългосрочна икономическа визияпна правителството след руската инвазия преди две години.

В състава на схемата ще влизат евтини кредитни линии и безвъзмездно финансиране на украински производители, включително и на оръжия, както и инициативи за използване на произведени в Украйна материали за възстановяване и връщане на пари на гражданите, купуващи местни стоки.

Украинският бюджет през тази година е с дефицит от 43 млрд. щ. долара и по-голямата част от него се попълва от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Отказът на Съединените щати да приемат финансовия пакет в размер на 60 млрд. долара и двумесечното закъснение на ЕС да одобри помощта от 50 млрд. долара за Киев принудиха украинските власти да потърсят и решения на местна почва.

Украинският министър на икономиката Юлия Свириденко посочва, че украинците разбират, че външното финансиране може да започне да намалява в бъдеще и ако войната се проточи, страната трябва да започне да разчита повече на собствените си сили.

“Произведено в Украйна” ще насърчава приоритетно производството на свързани с войната компоненти, оръжия и стоки като апаратура за прочистване на мини и материали за възстановяване на разрушената инфраструктура. Държавните поръчки в тези области ще изискват 20% от произведения продукт да е от съставни части, произведени в Украйна. По отношение на инициативата за връщане на пари, Свириденко обяснява, че тя ще е готова до юни и отстъпките ще се натрупват в специална карта, която може да се използва само в страната. Схемата включва и компенсации в размер на 1 млрд. гривни (26 млн. щ. долара) за национални производители на селскостопанска техника.

“Целта ни е да променим наистина стопанската структура” и “да увеличим дела на местното промишлено производство”, коментира Свириденко.

Бизнесмени пък се надяват, че програмата ще има потнциал да привлече чуждестранни капитали. Главният изпълнителен директор на “Биофарма” Костантин Ефименко посочва, че докато задграничните инвеститори не разберат, че украинците се справят добре, никой няма да отиде в Украйна.

Бизнесът в страната е затънал в корупция и подкупи, като съдебните и данъчните власти често имат ключова роля и дори ръководят схемите за измами. Резултатът е, че украинските бизнесмени рутинно не обслужват данъчните си задължения. Зеленски подчертава, че от програмата за субсидии ще се възполрзват единствено предприемачите, които плащат данъци и не работят с Русия. Той е обявил и директна гореща линия, която ще даде възможност на фирмените мениджъри да съобщават за нередности и противозаконни деяния директно в президентската служба. И е обещал, че “всеки, който се придържа към тези правила трябва да получи пълна и цялостна подкрепа от държавата и от всички институции”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст