ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Влизането на България в Шенген ще даде тласък на отношенията ни, заяви гръцкият външен министър

Влизането на България в Шенген ще даде тласък на отношенията ни, заяви гръцкият външен министър

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис заяви, че пълното присъединяване на България към Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между София и Атина. Герапетритис е на работно посещение в у нас по покана на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Двамата дадоха съвместен брифинг в Министерството на външните работи.

Гръцкият външен министър открои успехите на страната ни във връзка с шенгенското пространство, както и с напредъка ни по присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната в условията на непрекъснати кризи, предстоящите избори за Европейски парламент, както и на фона на всички процеси в региона.

“Днес имахме възможност да потвърдим високото равнище, със стратегически характер на връзките между Гърция и България, които са образец за сътрудничество между страни, споделящи общо европейско бъдеще. Гърция и България споделят един обмен спрямо движението на хора”, посочи Герапетритис.

България вече е втората дестинация за гръцкия износ, а гръцките инвестиции са на трето място в България. Имаме общ трансевропейски възел за транспорта на енергия и даваме приоритет на тази страна за развитието на коридора север-юг”, каза още гръцкият първи дипломат. Той припомни, че южната ни съседка е снабдила страната ни с природен газ през пролетта на 2022 година, когато спряха доставките на руски газ. “Развиваме нашето енергийно сътрудничество”, изтъкна външният министър на Гърция. За газовия терминал в Александруполис той отчете, че това е проект, който ще трансформира енергийната карта на региона ни.

Двамата външни министри са обсъдили и въпроса за управление на водите на река Арда. Обсъдено е и случващото се в региона две години след нахлуването на Русия в Украйна. България и Гърция подкрепят Украйна в битката, която води за суверенитета и за териториалната ѝ цялост. А в същия момент в Близкия изток са подложени на изпитание човешките права. Всеки ден от този сблъсък води до влошаване на ситуацията, отбеляза министър Герапетритис.

Бил е поставен акцент върху задълбочаването на отношенията между двете страни по стратегически проекти за свързаност в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата. Приетата през есента на 2023 година Обща декларация на България, Гърция, Хърватия и Румъния за съвместна работа в свързаността, изграждането на коридора „Север-Юг” и транспортната инфраструктура също са били във фокуса на разговорите.

“Ние подкрепяме европейската перспектива на Западните Балкани, на Украйна и на Молдова”, увери гръцкият външен министър. Той покани Мария Габриел на посещение в Гърция в качеството ѝ на премиер след ротацията в правителството.

“България и Гърция са не само съседни страни, но и приятели, съюзници и стратегически партньори. Отношенията между двете страни са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда свой близък партньор в региона, в рамките на ЕС и на НАТО“, подчерта Мария Габриел.

“Важно е да продължим да работим заедно за свързаност в науката, иновациите, енергетиката, образованието и осигурим по-устойчиво развитие на Югоизточна Европа“, допълни вицепремиерът и и открои, че през последните три години двустранният стокообмен е нараснал с 1 милиард евро.

Габриел благодари на гръцкия си колега за категоричната подкрепа на Гърция за присъединяването на България към Шенгенското пространство и еврозоната, както и за подкрепата за членство на страната ни към ОИСР.

“Отношенията между България и Гърция освен в общи инициативи се състоят и в близкия контакт между хората. Близо 2 милиона българи посещават Гърция всяка година. Културната и дигиталната дипломация имат все по-голямо значение, като ще продължим да развиваме сътрудничеството в тези сфери за конкретни ползи за гражданите на двете страни “, заключи българският външен министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст