ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна е с нов ръководител на агенцията за противодействие на корупцията

Виктор, антикорупционна агенция на Украйна

Министерският съвет на Украйна одобри нов ръководител на държавния контролен орган, който отговаря за антикорупционната политика на страната, предаде Ройтерс.

Назначен е Виктор Павлушчук, бивш следовател. Той застава начело на Националната агенция за противодействие на корупцията (НАПК) за четиригодишен мандат, след като спечели конкурса за поста, който се проведе под контрола на международни представители.

Преди да бъде назначен за ръководител на НАПК, Павлушчук е работил като старши инспектор в Националното антикорупционно бюро на Украйна, както и в Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

НАПК формулира антикорупционната програма на Украйна и следи държавните служители за незаконни приходи, като работи в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи на Киев за борба с корупцията. По време на продължаващата вече две години руска инвазия НАПК е помагала и за проследяването на връзките на международни компании с Русия.

Борбата с корупцията в момента е основен приоритет за Украйна, която се стреми към еврочленство – особено сега – по време на войната с Русия. През януари се появи информация, че служители на украинска оръжейна фирма са заговорничили с официални представители на министерството на отбраната с цел злоупотреба с близо 40 млн. щ. долара, предназначени за покупката на над 100 000 минометни снаряда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст