ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Указ на Байдън забранява трансфер на данни в Русия и още пет държави

джо байдън

Указът на президента на САЩ Джо Байдън за забрана на предаването на чувствителни данни на американски граждани ще засегне шест чужди държави. Според The ​​New York Times, става дума за Китай, Русия, Иран, Венецуела, Северна Корея и Куба. Според информация на сайта на Белия дом, президентът Байдън подписва документа днес.

На уебсайтът на Белия дом има информация, че заповедта е предназначена да защити чувствителните данни на американците от използване от “страни, предизвикващи безпокойство”. Списъкът с такива държави не е предоставен в съобщението. New York Times установи, че американските власти включват Китай, Русия, Иран, Венецуела, Северна Корея и Куба сред “страните, предизвикващи безпокойство”.

Според американски служители, тези страни използват достъпа до поверителна информация на американски граждани за изнудване и наблюдение. В доклада на Белия дом също се казва, че данните могат да бъдат използвани за изнудване, “особено тези, които работят в армията или националната сигурност”, както и срещу дисиденти, журналисти и учени. Позовавайки се на представител на американската администрация, The New York Times пише, че например Китай и Русия купуват лични данни на граждани на САЩ от брокери.

Според президентската заповед на САЩ информацията, която е забранено да се споделя с чужди държави, включва: геномни данни; биометрични данни; здравни данни; геолокационни данни и финансова информация.

“Противниците могат да използват тези данни, за да проследяват американци, да се намесват в поверителността им и да споделят тези данни с други брокери на данни и чуждестранни разузнавателни агенции. Тази информация може да улесни наблюдението, измамите, изнудването и други нарушения на неприкосновеността на личния живот”, коментират от Белия дом.

Правото да ограничават транзакциите с данни съгласно указ, който трябва да бъде подписан от Джо Байдън, ще бъде предоставено на главния прокурор и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. New York Times отбелязва, че новите ограничения ще бъдат първата широка забрана за продажба на цифрови данни на отделни държави в историята на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст