ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Бритиш петролиум” ще инвестира 1.5 млрд. долара в Египет

Бритиш петролиум ще инвестира 1.5 млрд. долара в Египет

Мултинационалният петролен и газов гигант “Бритиш петролиум” планира да инвестира около 1.5 млрд. щ. долара в Египет през следващите няколко години за разработването на газови проекти и сондажи в страната от Северна Африка. Тези разходи са нетни за базираната в Лондон компания и са извън огласеното й на 14 февруари съвместно дружество в Египет с националната петролна компания на Обединените арабски емирства “Абу Даби нешънъл ойл ко.” (ADNOC).

Новите инвестиции ще се случат през идните три до четири години, информира говорител на “Бритиш петролиъм”. Компанията ще запази около 70% от съществуващите си участия в северноафриканската държава извън съвместното дружество с ADNOC.

Партньорството с петролния гигант на ОАЕ се очаква да придобие завършен вид през второто полугодие на 2024-а и ще включва участие в три концесии на “Бритиш петролиъм” за развойна и изследователска дейност, както и в проекти за производство. ADNOC ще направи “пропорционална на участието си кешова вноска”, за да подпомогне финансирането на бъдещи увеличения на добива на горива.

Газовото производство на Египет е потънало до най-ниските си равнища за последните години заради спада на продукцията от египетските находища. Същевременно, страната изнася излишъка си от втечнен природен газ в Европа извън летните месеци защото Старият континент полага усилия да смекчи удара от орязаните до символични количества руски доставки.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст