ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С около 18% по-ниска цена на природния газ ще предложи “Булгаргаз” през март

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ през април да е с 2% по-висока

“Булгаргаз” очаква да предложи през март с около 18% по-ниска цена на природния газ в сравнение с февруари. Това обяви директорът на дирекция “Търговия с природен газ” в дружеството Веселин Синабов по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На заседанието се обсъжда доклад за заявление от обществения доставчик от 12 февруари за утвърждаване на цена за март, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово хранилище в Чирен, но при отчитане на предложения от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм. Ценообразуващият индекс ТТФ на европейската газова борса от датата на подаване на заявлението до днес е намалял и затова очакванията са окончателно предложената регулирана цена за март да бъде по-ниска с около 18 процента спрямо цената за февруари – или около 58 лева за мегаватчас.

Първоначално предложената от “Булгаргаз” цена беше 62.39 лв./MWh или с над 12% по-ниска от тази за февруари. Окончателното решение ще бъде взето на първи март.

Цената на синьото гориво за февруари е 71 лева и 8 стотинки без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст