ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 28 февруари 2024 г.

ОББ-и-ЕИБ-споразумение-за-гаранции-по-нови-кредити-за-предприятия-с-персонал-до-3000-души-EIB_UBB финансиране

ОББ и ЕИБ подписаха гаранционно споразумение за ново финансиране от 150 млн. евро

Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха гаранционно споразумение, което може да осигури ново финансиране от 150 млн. евро. Средствата ще се предоставят на предприятия с персонал до 3000 души.

С този гаранционният инструмент на ЕИБ ще се помогне за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, за стимулиране на икономическия растеж и насърчаване на по-устойчиво бъдеще. Съгласно споразумението за споделяне на риска, ЕИБ предоставя гаранция от 75 млн. евро за портфейл от инвестиционни заеми и заеми за оборотен капитал на български компании. Това позволява на ОББ да изгради нов кредитен портфейл през следващите две години и да отпуска кредити при преференциални и гъвкави условия.

ГЕРБ държи да има коалиционно споразумение

коалиционно споразумение

На брифинг в парламента от ГЕРБ обявиха, че няма да отстъпят от коалиционното споразумение, което предлагат на партньорите си във властта ПП-ДБ.

“Искаме да има ясно коалиционно споразумение, за да е ясно около какво се обединяваме, какво ще се прави и какви са приоритетите на “Промяната”. Корупцията и съдебната реформа продължават да са теми на ГЕРБ. Няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички теми.” Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Деница Сачева. Коментарът идва по повод думите на премиера Николай Денков, който заяви, че не одобравя предложението на ГЕРБ.

“Бенк ъф Инглънд”: Кешът все още е “изключително уместен”

"Бенк ъф Инглънд": Кешът е "изключително уместен"

Стойността и броят на банкнотите в обращение са скочили рязко от 2020-а, обяви “Бенк ъф Инглънд” по време на откриването на нова изложба за бъдещето на парите. Противно на мнението, че кешът е в терминален стадий, общият номинал на хартиените пари в циркулация е нараснал с почти 16%, а количеството им – с почти 17%, показват официални данни на британските централни банкери. Според тях, увеличената популярност на кеша може да се дължи на трусовете, предизвикани от пандемията и от кризата в издръжката на живота.

Експерти от музея на “Бенк ъф Инглънд” посочват, че 20% от жителите на Обединеното кралство заявяват предпочитание към плащанията в брой, а все повече хора използват банкноти и монети като средство за съхранение на стойността за извънредни ситуации и за да имат усещането, че контролират парите си.

ЕИБ ще консултира разработване на план за развитие на “Марица-Изток”

ЕИБ-ще-консултира-разработването-на-план-за-развитие-в-„Марица-изток инвестиции

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на  енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса “Марица-изток“. Споразумение за това подписаха вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев.

Със съдействието на ЕИБ ще бъде изготвен анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще позволи най-пълноценното им използване, подпомагайки превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център. 

Г-20 ще съживява глобалната данъчна сделка

Г-20 ще съживява глобалната данъчна сделка

Г-20 ще нищи знаковата данъчна сделка, отнасяща се за най-едрите мултинационални компании, която отново е в задънена улица заради колебливата политическа подкрепа в Съединените щати и други ключови държави. Въвеждането в сила на “първия стълб” на направените с посредничеството на Организацията за сигурност и сътрудничество реформи, според който големите технологични групи и международни корпорации трябва да плащат по-високи данъци на юрисдикциите, в които развиват дейност, е в застой в САЩ заради съпротивата на републиканците. Вторият стълб предвижда минимална ставка от 15% на корпоративния данък в световен мащаб и трябва да влезе в сила през тази година. Междувременно, развиващите се стопанства се опитват да прехвърлят международните данъчни преговори от ОИСР на ООН, където имат по-голяма влияние, усложнявайки допълнително въвеждането на реформите в сила.

Тези фактори плюс трудностите по окончателното оформяне на текста на пакта подкопават усилията да бъде спазен крайния срок (юни 2024-а) за подписването му и принуждават европейските държави да търсят начин за съживяване на споразумението по време на срещата на финансовите министри от Г-20 в Сао Паоло през тази седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст