ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Бенк ъф Инглънд”: Кешът все още е “изключително уместен”

"Бенк ъф Инглънд": Кешът е "изключително уместен"

Стойността и броят на банкнотите в обращение са скочили рязко от 2020-а, обяви “Бенк ъф Инглънд” по време на откриването на нова изложба за бъдещето на парите. Противно на мнението, че кешът е в терминален стадий, общият номинал на хартиените пари в циркулация е нараснал с почти 16%, а количеството им – с почти 17%, показват официални данни на британските централни банкери. Според тях, увеличената популярност на кеша може да се дължи на трусовете, предизвикани от пандемията и от кризата в издръжката на живота.

Експерти от музея на “Бенк ъф Инглънд” посочват, че 20% от жителите на Обединеното кралство заявяват предпочитание към плащанията в брой, а все повече хора използват банкноти и монети като средство за съхранение на стойността за извънредни ситуации и за да имат усещането, че контролират парите си.

Според куратора на музея Дженифър Адам, въпреки че мнозинството жители на Острова предпочитат цифровите плащания, “не са малко и хората, които използват кеша, за да контролират ежедневните си разходи, защото е много по-лесно да държиш под око финансите си, ако плащаш в брой в магазините”.

Въпреки че и стойността и количеството на банкнотите нарастват стабилно от 2014-а насам, по-сериозни скокове се наблюдават между 2020-а и 2021-а когато те са се увеличили, съответно с 14.1 и 14.6 процента. Представители на музея на “Бенк ъф Инглънд” подчертават, че кешът все още е “изключително уместен” в ежедневния живот на британците.

Новите банкноти с лика на крал Чарлз III, които ще бъдат пуснати в обращение на 5 юни, са включени в откритата на 28 февруари изложба “Бъдещето на парите”, която показва методите на плащания в наши дни и в бъдеще, като кеш, виртуални и цифрови валути на централната банка.

Госпожа Адам посочва, че “Бенк ъф Инглънд” ще защитава достъпа до целия набор от разплащателни средства, включително и до пари в брой, “докогато са нужни и се използват от хората”.

Дългосрочният тренд в кешовите разплащания през последното десетилетие е низходящ, по данни на търговската асоциация на британския сектор на банкови и финансови услуги UK Finance. Според нейните прогнози, до 2032-а използването на пари в брой ще падне наполовина и едва 7% от разплащанията ще са кешови.

През 2022-а обаче кешовите сделки са се увеличили за първи път от десетилетие насам със 7% – до общо 6.4 млрд. плащания, с нарастващ брой “. Най-активните потребители на банкноти и монети са “ползватели” между 30 и 40-годишна възраст, както и работещи по договори с неопределен брой часове. което навежда на мисълта, че употребата на кеша няма да продължи да намалява със същото темпо както през миналото десетилетие. И, за да се случи това, са необходими фундаментални промени в обществото като по-голяма финансова стабилност и редуциране на равнището на бедност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст