ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ държи да има коалиционно споразумение

Деница Сачева, коалиционно споразумение

Има съмнения за корупция в редица министерства, алармираха от партията на Борисов

На брифинг в парламента от ГЕРБ обявиха, че няма да отстъпят от коалиционното споразумение, което предлагат на партньорите си във властта ПП-ДБ.

“Искаме да има ясно коалиционно споразумение, за да е ясно около какво се обединяваме, какво ще се прави и какви са приоритетите на “Промяната”. Корупцията и съдебната реформа продължават да са теми на ГЕРБ. Няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички теми.” Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Деница Сачева. Коментарът идва по повод думите на премиера Николай Денков, който заяви, че не одобравя предложението на ГЕРБ.

Според нея подписването на подобен документ, както и преговорите са наложителни, тъй като е време политическото лицемерие да спре. “Ясно е, че работим заедно по конкретни теми и приоритети и не приемаме поведението на ПП-ДБ в непрекъснато неглижиране, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила и имаща право да предлага и да изпълнява програмите и приоритетите, с които е избрана от своите гласоподаватели“, каза още Сачева.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че партията не говори за формули като 50 на 50 или подобни уравнения, защото според тях това е недостойно. Според нея в момента изглежда, че министрите изпълняват свои лични програми, а не поетите ангажименти в управленската програма. Тя даде пример с това, че две поредни заседания социалната комисия, на която тя е шеф, не е имало нито един постъпил закон от Министерството на труда и социалната политика.

Сачева увери, че коалиционното споразумение няма да промени основните приоритети на правителството, както и че ГЕРБ очаква да чуе от Денков като министър-председател какво всъщност е изпълнено през тези девет месеца. Освен това тя даде пример, че в правителството има министри, които са обвинени в корупция, такива, които ходят с охрана и такива, които не са обяснили нищо за “Чаталджагейт”.

От името на ПГ на ГЕРБ, Сачева поиска ясни отговори по всички теми и въпроси, които стоят под съмнение. Тя заяви, че това, за което партията настоява не е борба за постове.

Нормалната политическа практика е да се сключи коалиционно споразумение и да има хора с ясна политическа отговорност, които да дават отчет и обяснение. Работата на МС е такава, че всеки един министър изпълнява лични приоритети и програми – не се вижда ясно да се изпълнява нито поетият ангажимент, нито пък да има крачка напред, която реално да показва промяна в живота на българските граждани”, подчерта тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ Теменужка Петкова добави, че с коалиционното споразумение искат да покажат пътя, по който ще се реализират приоритетите. Тя изтъкна, че партията има богат управленски опит с три кабинета и три пъти премиер Бойко Борисов – знаели как се управлява държавата.

Петкова попита кога ПП-ДБ смятат да са искрени – тогава, когато пишат меморандум или тогава, когато търсят и намират плаващи мнозинства.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че плаващите мнозинства са резултат от липсата на механизъм на взимане на решения. “Това, което се случва са тежки съмнения за корупционни практики в редица министерства. Господин Денков като министър-председател би трябвало да го знае. Това руши доверието както в управлението, така и в институциите“, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст