ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мартеници за 1-ви март красят София

Първият ден на март носи името на Баба Марта. Старите хора казват, че на този ден пред всяка къща трябва да се завържат пресукани червени конци, за да посрещнат пролетта и да се сгреят от нейните лъчи.

В знак на почит към Баба Марта и за да си пожелаем здраве и благополучие, на 1-ви март си подаряваме мартеници. Тези малки, но пъстроцветни украшения крият в себе си много символика.

 Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният – здраве и сила. В някои части на България, например в Родопите, мартениците се правят с много цветове. Синият цвят символизира водата и небето, зеленият – здраве, плодородие и възраждане.

 Важно е конецът на мартеницата да се усуква наляво, за да е силна защитата.

Традицията повелява да носим мартеницата докато не видим щъркел или напъпило дръвче. Тогава я сваляме и я слагаме под голям камък. След девет дни, по броя на събралите се под камъка животинки, можем да гадаем какви придобивки ни очакват през годината. Други предпочитат да хвърлят мартеницата в реката, за да им върви по вода.

Според народната митология, Баба Марта е била капризна и своенравна жена. Нейното настроение определяло времето – когато се смеела, греело слънце, а когато се ядосвала, изпращала студ и мраз.

Наричаме месец март “женски месец”, но в народните предания Март е бил мъж с две жени – едната млада и красива, а другата стара и грозновата. Когато поглеждал към красивата, слънцето засиявало, а когато се обръщал към грозната, ставало студено и мъгливо.

още на : Започна продажбата на билети за 28-ия “София Филм Фест” (banker.bg)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст