ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Международната финансова корпорация инвестира 150 млн. евро в AG Capital

сделка кзк Интегра Пластик АД ховаг инвестиция недвижими имоти

Международната финансова корпорация (International Financial Corporation, IFC), която предлага инвестиционни, консултантски услуги и услуги за управление на активи за насърчаване на развитието на частния сектор в по-слабо развитите страни, направи нова инвестиция в България. Финансовата институция е член на Групата на Световната банка и е с централен във Вашингтон.

Международната финансова корпорация направи вложение от 150 млн. евро в Lion’s Head Investments (LHI) – платформа на AG Capital за бизнес имоти в България и Румъния, джойнт венчър с Old Mutual Property. Финансирането на IFC включва конвертируем инструмент и синдикиран заем.

Lion’s Head е компания за инвестиции в търговски недвижими имоти,

фокусирана върху придобиването на първокласни офис, търговски и промишлени сгради с дългосрочни наематели. Тя притежава и управлява пет офис сгради, разположени на първокласни локации: две в София – Полиграфия офис център и Мегапарк, и три в Букурещ – Oregon Park A, B & C. Към края на миналата година заетостта на площите в тези сградите надвишава 95 процента. Сред наемателите й са глобални компании, като Oracle, Deloitte, EY, Thermo Fisher, Bosch, Groupama. Всички сгради на Lion’s Head притежават зелени сертификати (BREEAM и LEED) и високи показатели за устойчивост.

В момента Lion’s Head работи върху създаването на

нова платформа за логистични активи в България и Румъния,

като тя ще бъде допълнително подкрепена от инвестицията на Международната финансова корпорация. Финансирането включва ангажимент на компанията новите й активи да бъдат сертифицирани с EDGE – сертификата за зелени и устойчиви сгради на IFC.

Според Ари Найм, мениджър на IFC за Централна и Южна Европа, развитието на логистичната инфраструктура и свързаността в рамките на регионалните и глобалните вериги за производство и доставки са важни цели за България и Румъния в настоящия контекст. “От ключово значение за всяка нова инфраструктура в региона е тя да бъде изградена в съответствие с най-високите стандарти за енергийна ефективност. Радваме се, че можем финансово да подкрепим Lion’s Head в реализирането на  поставените цели”, посочва той.

Христо Илиев, главен изпълнителен директор на AG Capital, отбелязва, че в  Lion’s Head вече над пет години работят успешно с Old Mutual.

„Присъединяването на IFC като нов партньор е сериозно признание

както за нашия бизнес модел, така и за качествата на екипа ни в отделните държави. Инвестицията ще ни позволи да изпълним стратегията си като подкрепи разширяването на дейността ни в региона”, коментира Христо Илиев.

AG Capital е създадена от Христо Илиев преди 30 години и обединява група от компании в сектора на недвижимите имоти. Към момента развива дейност и управлява проекти в България, Румъния и Полша. В портфолиото й са водещи дивелъпмънт компании – Park Lane ( бизнес имоти) и BLD и Ultima (жилищните имоти). Компанията си партнира с международни институционални инвеститори, както и големи частни фондове като Apollo Global Managment и Mitiska REIM.

Международната финансова корпорация оперира в повече от 100 държави.

През 2023 г. тя инвестира рекордните 43.7 млрд. долара за подпомагане дейността на частни компании и финансови институции в бързо развиващите се страни.

Old Mutual  е публична компания, която се търгува на фондовата борса в Йоханесбург вече 179 години. Тя е една от най-старите корпорации в Южна Африка с присъствие в 14 държави. Пазарната й капитализация в размер на 3 млрд. евро, а активите под управление са на обща стойност 65 млрд. евро.

Географското покритие на Lion’s Head Investments е Централна и Източна Европа. Компанията е собственик и мениджър на качествени и носещи устойчив доход търговски имоти в региона. Тя се фокусира върху първокласни офиси с международни сини чипове наематели. Компанията е подкрепена от AG Capital и Old Mutual Property и от големи международни и местни инвеститори.

Lion’s Head е част от AG Capital – водеща инвестиционна група за недвижими имоти с портфолио от известни компании в България като компанията за жилищно строителство BLD, водещите брокерски компании за недвижими имоти Адрес и Имотека, консултантската компания за недвижими имоти Unique Estates и консултантската компания за търговски имоти Forton/Cushman&Wakefield.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст