ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОББ и ЕИБ подписаха гаранционно споразумение за ново финансиране от 150 млн. евро

ОББ-и-ЕИБ-споразумение-за-гаранции-по-нови-кредити-за-предприятия-с-персонал-до-3000-души-EIB_UBB финансиране

Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха гаранционно споразумение, което може да осигури ново финансиране от 150 млн. евро. Средствата ще се предоставят на предприятия с персонал до 3000 души.

С този гаранционният инструмент на ЕИБ ще се помогне за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес, за стимулиране на икономическия растеж и насърчаване на по-устойчиво бъдеще. Съгласно споразумението за споделяне на риска, ЕИБ предоставя гаранция от 75 млн. евро за портфейл от инвестиционни заеми и заеми за оборотен капитал на български компании. Това позволява на ОББ да изгради нов кредитен портфейл през следващите две години и да отпуска кредити при преференциални и гъвкави условия.

Споразумението предвижда

ЕИБ да гарантира заеми в размер до 30 млн. евро,

като покритието на гаранцията е от 50 процента. Допустимите форми на кредитиране включват инвестиционни и оборотни кредити, както и банкови гаранции.

Документа беше подписан от вицепрезидента на ЕИБ Кириакос Какурис, директора „Eвропейски финансови институции“ в ЕИБ Бирте Брун-Леон, Десислава Симеонова, изпълнителен директор „МСП Банкиране” в ОББ, и Добромир Добрев, изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и пазари” в ОББ. Те изтъкнаха стратегическото значение на споразумението, което е насочено към сегмент, за който няма аналог на пазара.

„За пореден път и на база отличното сътрудничество досега, отново обединяваме усилията си с ОББ, за да осигурим достъпни кредити за българския бизнес, особено във времена на икономическа несигурност и растящи лихвени проценти, за да могат компаниите да разширят дейността си и да инвестират в зелени и дигитални решения“, посочва вицепрезидентът на ЕИБ, Кириакос Какурис.

Десислава Симеонова, изпълнителен директор „МСП Банкиране” на ОББ отбелязва дългогодишното партньорство между ОББ и ЕИБ, което може да се проследи назад до 2002 г., когато е подписана първата линия за ресурс в размер на 10 милион евро. „Днес подписваме 36-тото си споразумение с Групата на ЕИБ. В рамките на дългосрочното ни сътрудничество през годините успешно бяха приложени някои от най-модерните финансови инструменти за споделяне на риска и разширяване на бизнес кредитирането за български предприемачи и семейни фирми, които формират гръбнака на местната икономика. През годините сме предоставили приблизително 25 000 кредита за над 5.7 млрд. лв. по програми, управлявани от групата на Европейската инвестиционна банка“, заяви Десислава Симеонова.

Според Добромир Добрев, изпълнителен директор “Корпоративно банкиране и пазари” на ОББ, новият инструмент на ЕИБ за предприятия с персонал до 3000 души със сигурност ще бъде успешен и ще достигне в кратки срокове до своята целева група в страната, която не е адресирана достатъчно от други гаранционни инструменти. „Имаме готовност да подкрепим усилията на компаниите от сегмента за повишаване на ефективността и конкурентоспособността им, за подобряване на бизнес процесите и трансформацията им към по-устойчив модел на развитие. Споразумението подкрепя устойчивите инвестиции и създава възможности за компаниите да разширят дейността си и да реализират нови проекти, като по този начин стимулира икономическия растеж и насърчава създаването на нови работни места“, допълва Добромир Добрев.

В момента ОББ има три активни споразумения с Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст