ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оправдаха и кмета с “лошия пример”

Оправдателна присъда за корупция по делото срещу бившия кмет на Костенец Радостин Радев е постанови Софийският градски съд. Делото срещу градоначалника започна с ареста му през 2019 г. и беше водено първоначално от закритите вече специализирани прокуратура и съд. Радев беше задържан заедно с бизнесмена Ивайло Пашов, а повдигнатите обвинения – за подкуп, длъжностно присвояване, безстопанственост и незаконно държане на боеприпаси.

Според разследващите кметът обещал 30 хил. лв. на общински съветник от опозицията срещу подкрепа при гласуване в общинския съвет, с много от чиито членове бил скаран. Целта била приемане на решение за упълномощаване на Радев да подпише запис на заповед към фонд „Земеделие“. Задължаването на общината трябвало да отпуши плащанията по обществена поръчка за над 1 млн. лв. за ремонт на училището в града.

Тя била спечелена вече от фирмата на Пашов, който нямал обаче пари за започване на работата. Поел все пак ангажимент да намери въпросните 30 хил. лв. за подкупа, но след като не го изпълнил, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник. Именно особеностите на схемата за реализиране на обществената поръчка дадоха повод на тогавашния главен прокурор Иван Гешев за каламбур: „Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове – обещава, вместо да получава“.

Делото беше внесено в спецсъда още през 2020 г., но едва сега приключва на първа инстанция, като бившият кмет на Костенец е оправдан и по обвинението за държаните боеприпаси. Напълно оправдан е и Пашов, съден за съучастие. През 2021 г. Радев беше оправдан и по другото дело срещу него – за присвояване на над 30 хил. лв. от касата на общината. Присъдата беше потвърдена на втора инстанция, след което прокуратурата се отказа да я протестира пред Върховния касационен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст