ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест в памет на Даная под наслов “Вън мафията от здравеопазването” пред МС

Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред "Пирогов".

Протест в памет на 15-годишната Даная, която миналата година почина в “Пирогов”, се провежда пред Министерския съвет. Той е под наслов “Вън мафията от здравеопазването” и е организиран от Фондация “Даная”, като поставя шест искания за реформа в детското здравеопазване.

Пред Министерския съвет се събраха

близки и приятели на семейството на Даная и хора, загрижени за детското здравеопазване

в България. Движението в района е нормално. Обстановката е нормална, но има засилено полицейско присъствие. 

Сред исканията на организаторите са отстраняване на директора на “Пирогов” до приключване на проверките за нарушения в болницата, както и становище на Централната комисия по лекарска етика за действията и изказванията по време на медицинския съвет от 1 февруари. 

Протестиращите настояват за законодателни изменения, които гарантират добри медицински практики. Искат се също така пълна ревизия и осъвременяване на стандартите по специалности; да бъде въведен механизъм за публичност и прозрачност на процедурите по избор на болнични ръководства; създаване на програма за реформи в здравеопазването.

Шестте искания за реформа в детското здравеопазване целят превенция срещу предотвратимата смърт на деца, но също и на възрастни; бърз достъп на деца и пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти; мултидисциплинарни екипи, които не допускат пациенти и лекари да стават жертви на системни проблеми и пороци; повишаване на качеството на медицинските услуги, адекватно и бързо лечение.

“Няма да скрия, че стигнахме до общи решения и едно от тях е продължаващото медицинско образование”, каза майката на Даная Ани Стоянова.

Тя обаче посочи, че някои скъпо струващи лекарства продължават да не се заплащат по общия ред.

Протести има и в Пловдив и Варна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст