ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разширяването на дейността на ЕИБ е добре за българската индустрия

Министърът-на-финансите-Асен-Василев-и-вицепрезидентът-на-ЕИБ-Кириакос-Какурис инвестиции

„България работи изключително добре с Европейската инвестиционна банка. Проектите са разнообразни, като големите инвестиции са в енергетиката и в инфраструктурата, което е нормално за традиционната дейност, която международните банкови институции развиват в страната. В т. ч. има и такива, които са започнали още преди присъединяването ни към ЕС и са успешно завършени“. Това каза министърът на финансите Асен Василев при откриването на годишната пресконференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). С избирането на новия президент на ЕИБ в края на миналата година – Надя Калвиньо, заявките са финансовата институция да стане много по-активна и по-бърза в отпускането на кредити, както и да продължи в някои не съвсем традиционни отрасли, като военната промишленост, особено стоките с двойна употреба. Министър Василев посочва, че разширяването на дейността на банката е добре за българската индустрия, още повече че страната ни има сериозно присъствие в тези сектори.

На форума вицепрезидентът на институцията Кириакос Какурис представи резултатите от финансирането, което е отпуснато на България от Групата на ЕИБ.

България има много сериозна програма за подобряване на инфраструктурата,

отбеляза министър Василев. Работим заедно с Гърция и Румъния за структуриране на коридора Север – Юг, който започва с магистрала и бързо жп трасе от Александруполис до Русе и Силистра. Изготвя се междуправителствена спогодба с южната ни съседка и се работи по създаване на обща компания, която ще управлява този проект. Целта е той да има устойчивост, независимо от потенциални политически турбуленции. Министър Василев посочи, че българските институции ще работят с ЕИБ като един от финансиращите партньори.

В предварителни разговори с президента на банката Надя Калвиньо министър Василев е обсъждал създаването на централно ниво на

фонд за модернизация на автобусите в голяма част от градовете и за замяната им с електробуси.

Това обаче изисква капиталова инвестиция. Но този е един от големите проекти, който влиза в приоритетите на ЕИБ, и „към който може да гледаме в следващата година и половина“, заяви финансовият министър.

През миналата година, обемът на кредитите за България, отпуснати от Групата на ЕИБ, в която влизат Европейската инвестиционна банка (EИБ) и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), е нараснал повече от два пъти и е в размер на 1.11 млрд. евро. Очаква се с новите финансови средства, отпуснати от Групата на ЕИБ, да се осигурят инвестиции за 5.4 млрд. евро, с които да изграждаме технологично развита, природосъобразна и устойчива икономика.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст