ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Социалната комисия прие на второ четене промени в КТ за дистанционната работа

Заседание на социалната комисия в парламента

Депутатите от социалната комисия в парламента приеха на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние и така нареченото “право на изключване на работниците и служителите”. 

Законопроектът беше гласуван на първо четене в пленарната зала в началото на месеца.  

Приетите изменения предвиждат отговорността на работодателя да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудова злополука, като е допуснал груба небрежност, както и в случай че при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд. Предвижда се и когато работодателят е пряк подизпълнител на договор за предоставяне на услуги, изпълнителят по договора да отговаря солидарно за гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение на работниците или служителите. Отговорността на изпълнителя се ограничава до правата на работника или служителя, произтичащи от договорните отношения между изпълнителя и работодателя. Предвижда се също изпълнителят да не носи отговорност, когато е изпълнил или изпълнява точно и добросъвестно задълженията си по договора му с работодателя. 

Председателят на социалната комисия Деница Сачева обясни, че на първо четене депутатите от ГЕРБ са подкрепили текстовете,

защото това е изискване на Плана за възстановяване и устойчивост, но на второ четене само тя ще подкрепи промените, а групата ще се въздържи.

“Този законопроект не отговаря в значителна степен на повишените очаквания както на работниците, така и на работодателите за съвременните условия на работа”, посочи тя. 

Сред отхвърлените предложения беше това на Божидар Божанов от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) промяната на мястото на работа за срок до един месеца при работа от разстояние да не се смята за изменение на трудовото правоотношение и да се извършва след съгласие на работодателя. 

Предложението предвиждаше още искането за промяна на мястото на работа от страна на работника или служителя и съгласието на работодателя да се извършват в писмена форма и да се съхраняват от работодателя за период от три години. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст