ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайски пратеник отново започва обиколка в Украйна, Русия и Европейския съюз

Ли Хуей ще посети Русия, Украйна и ЕС

В опит да сложи край на войната в Украйна, Китай отново изпраща високопоставен дипломат в Русия, Украйна и големите европейски столици. Обиколката ще бъде направена от Ли Хуей и ще започне в събота, 2 март, предаде ДПА.

Ли Хуей вече посети Европа през май 2023 година. Очаква се този път той да посети още Полша, Франция и Германия, за да обсъди конфликта в Украйна. Пътуването е част от дипломатическите усилия на Пекин за намиране на политическо решение на украинската криза.

Мао Нин, говорител на китайското външно министерство, отбеляза, че от началото на войната между Русия и Украйна никога не са изоставяли усилията си за насърчаване на мира и поощряване на преговорите.

“Всичко, което направихме, има една-единствена цел: да постигнем консенсус за прекратяване на войната и да проправим пътя за мирни преговори”, каза Мао Нин на брифинг за медиите.

Китайската позиция по въпроса за Украйна е подлагана на критики от страна на Запада. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително на Украйна, Пекин никога не е осъждал публично руската офанзива и не е призовавал Москва да изтегли войските си.

Китай и Русия станаха много по-близки в политическо и икономическо отношение през последните две години. Тази седмица в Русия китайският заместник-министър на външните работи Сун Вейдун заяви, че двустранните отношения са на най-доброто си ниво в историята.

Днес, 28 февруари, стана ясно и че Пекин се стреми да засили комуникацията и координацията по въпросите на Азиатско-тихоокеанския регион с Москва. Информацията се появи след като Сун Вейдун беше на посещение в руската столица, където проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Според китайското правителство двете държави трябва да бъдат стабилна опора при променящите се обстоятелства в целия свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст