ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен предлага със замразените руски активи да се купи оръжие за Украйна

Фон дер Лайен

Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. 

Тя призова страните членки да се възползват от изявлението на президента на Европейската централна банка Надя Калвиньо, че институцията е готова да направи повече в подкрепа на отбранителната индустрия на Европейския съюз. Фон дер Лайен допълни, че опасността от война не бива да се преувеличава, но Европа трябва да е подготвена. 

“Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели”, каза още председателят на Еврокомисията. 

По думите на Фон дер Лайен в същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Тя допълни и че обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос.

В следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев пък ще бъде открит офис за отбранителни иновации.

Урсула фон дер Лайен призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст