ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според евродепутатите, Кремъл и Путин носят отговорност за убийството на Алексей Навални

Алексей Навални

Европейският парламент (ЕП) решително осъжда убийството на Алексей Навални и изразява пълната си подкрепа на съпругата му Юлия Навалная в решимостта й да продължи делото, започнато от него, става ясно от прессъобщение на ведомството.

В резолюция, приета днес (29 февруари), евродепутатите подчертават, че пълната наказателна и политическа отговорност за смъртта на Навални се носи от руската държава – в лицето на нейния президент Владимир Путин – и затова не друг, а лично той трябва да си понесе заслуженото. Резолюцията беше приета с 506 гласа „За“, 9 „Против“ и 32 „Въздържал се“.

Евродепутатите предупреждават, че убийството на Навални е поредната брутална проява на все по-системните репресии в Русия. Този факт налага провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на смъртта му, защото истината за неговата кончина не трябва да остава неразкрита.

Подчертавайки, че е погрешно руският народ да бъде отъждествяван с „войнствения, авторитарен и клептократичен режим на Кремъл“, евродепутатите изразяват своята солидарност с всички граждани на Русия – без значение дали все още живеят там или отдавна са емигрирали – продължават да имат смелостта и да наричат нещата с истинските им имена. Каквото и да им струва тази смелост.

Алексей Навални

Европейският парламент призовават Европейския съюз и неговите държави членки да останат солидарни с демократичната опозиция и активно да подкрепят представителите на независимото гражданско общество в Русия.

Евродепутатите искат Европейската комисия, и по-специално – Европейската служба за външна дейност (т.е. Европейската служба за външна дейност) – да разработи активна, дългосрочна стратегическа политика спрямо Русия, която да е адекватна и ефективна с оглед актуалните отношения между Обединена Европа и Руската федерация.

Припомняме, че на 16 февруари 2024 г., Алексей Навални почина в затвора, където излежаваше присъда по обвинение в мошеничество, неуважение към съда и създаване на екстремистка общност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст