ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският парламент прие план за защита на енергийния пазар от манипулации

Европейският парламент

Регламент за справяне с манипулирането на енергийния пазар, чрез засилване на прозрачността и надзора, бе одобрен от Европейският парламент днес, 29 февруари, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той беше приет с 440 гласа „за”, 32 „против“ и 31 „въздържал се“. Сега трябва да бъде официално одобрен и от Съвета, за да стане закон.

Регламентът въвежда нови мерки за по-добра защита на пазара на Европейския съюз за търговия на едро с енергия, като по-добре защитава сметките за енергия на европейските домакинства и предприятия от потенциални колебания в цените в краткосрочен план.

Предвижда се също по-тясно привеждане в съответствие с правилата на общността за прозрачността на финансовите пазари.

По време на преговорите със Съвета, евродепутатите поискаха засилване на надзорната роля на Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия. На нея ще бъде възложено да приема решения относно инспекциите, исканията за информация и др. И ако не получи необходимата информация по време на разследвания на трансгранични случаи, тя ще може да налага периодични имуществени санкции.

Предложението е в отговор на енергийната криза, изострена от руското нашествие в Украйна.

Европейската комисия представи законодателното предложение заедно с намеренията за реформа на структурата на пазара на електроенергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст